Sådan overlever dine planter ferien

SÅDAN OVERLEVER DINE POTTEPLANTER FERIEN

Skal du på ferie, og har du ikke lige en sød hjælper, der kan vande dine planter, så er gode råd jo dyre.


Det problem havde vi sidste sommer  – hvor vi lige pludselig ikke havde nogen, der kunne komme og passe vores hjem  – hvilket vi ellers normalt altid har, når vi er ude og rejse  – så jeg nåede at blive helt desperat.


MEN så fandt jeg en rigtig smart løsning, som jeg gerne vil dele med dig.


Filmen ovenover har jeg optaget sidste sommer efter vi kom hjem fra to uger og 2 dage, hvor der havde været stegende sommerhede i juli måned, og hvor alle vores potteplanter havde klaret sig forrygende!!!


DET HELT GENIALE VED DENNE METODE ER, AT DU SØRGER FOR, AT DINE PLANTER FÅR NOK VAND, SAMTIDIG MED, AT DU IKKE DRUKNER DEM!!


Man kan selvfølgelig godt bare stille sine potteplanter ned i en dyb skål eller balje, mens man er væk, men FOR DET FØRSTE er det svært at få vand nok i baljen til formålet (hvis du er væk i længere tid) – og FOR DET ANDET, risikerer du at slå planterne ihjel, fordi du simpelthen drukner dem, hvis de skal stå i høj vandstand. Det er der taget højde for med denne metode!!!


HVAD KRÆVER DET?

Det kræver nogle vandflasker, en lille skalpel, noget vand og så er det en god idé med en lidt større balje – men dét er så dét. Og den løsning kan simpelthen få dine potteplanter til at holde sig i live i et par uger  – afhængigt af hvor mange flasker, du tager i brug.


TEKNIKKEN

Teknikken er, at man udskærer et lille hul tæt på bunden i hver vandflaske – hullerne skal være passende størrelse – så der kan komme luftbobler ind og vand ud.


Og hvorfor er det nu smart? Det er det fordi, vandet STOPPER med at løbe ud, så snart vandet udenfor hullet har nået samme højde som toppen af hullet. (Se filmen, hvis du vil se det i praksis).


Det vil så sige, at når potteplanten nede i baljen står og suger, synker vandstanden efterhånden – og når det sker, vil der komme en tilsvarende mængde vand ud fra flasken.


På den måde vil der konstant være en vis højde af vand, og det smarte ved det er dermed, at du ikke behøver drukne dine planter. Der vil bare stå lidt vand i bunden (afhængigt af hvor højt eller lavt du sætter hullet på dine flasker). 


Men nu vil jeg demonstrere det for dig :-) Du kan se metoden i filmen ovenover (alternativt her >>), eller læse om det her:


Sådan vander du dine planter, mens du er på ferie:

UGEN FØR DU TAGER AFSTED:

1. OPMÅLING AF PÅKRÆVET VANDMÆNGDE:

Mål hvor meget vand du giver din plante i løbet af ugen op til du tager afsted.

Nu har du et mål for, hvor meget vand din plante drikker pr uge, og det er denne mængde, du skal sørge for at planten har til rådighed pr. uge du er afsted. (OBS – husk at medregne hvis det bliver varmere, mens du er væk – så vil planten have ekstra brug for vand!!).


F.eks. Hvis din plante drikker 1 liter vand i løbet af en uge, og du skal være væk i en uge, skal du så skaffe nogle plastikflasker, der indeholder minimum 1 liter vand (helst mindst en halv liter mere, så du har lidt ekstra vand). Det kunne derfor fx være tre halve liters vandflasker eller et stk. halvanden liters sodavandsflaske. (Hvis du i stedet skal være væk i 2 uger skal planten naturligvis have det dobbelte).


2. FORBEREDELSE AF VANDFLASKERNE

I hver af de tomme flasker udskærer du et lille hul (ca. 7 mm i diameter), hvor den nederste del af hullet er halvanden til to cm over bunden.

Du kan fx bruge en hobbykniv eller en lille skalpel (fra apoteket) til at skære hullet.


TIP: Det er vigtigt at hullet ikke bliver meget større eller mindre – hvis det bliver for småt kan der ikke komme luftbobler ind, og så ryger vandet ikke ud. Hvis det bliver for stort, vil vandet omvendt fosse ud.


3. SKAF PASSENDE BALJE

Find en balje (en opvaskebalje er fint, hvis det er små planter), hvis det er større planter skal du bruge en stor balje, fx kan du købe nogle store murerbaljer i byggemarkeder til rimelige penge.


WHAT TO DO - AFTENEN FØR:

4. VAND DINE PLANTER

Sørg for at vande dine potteplanter godt aftenen før du tager afsted.


HVAD DU SKAL HUSKE, DEN DAG, DU TAGER AFSTED:

5. SÆT PLANTER OG VAND I BALJEN.

Den dag du tager afsted, tager du potteplanten over i din balje, og fylder ca. 2 cm vand i bunden af baljen.


6. FYLD FLASKERNE

Fyld dine vandflasker op med vand (mens du holder på hullet med fingeren).


Sørg for at sætte hætten på plastikflasken, straks du har fyldt den med vand, ellers løber alt vandet ud med det samme!!


7. LAV LIGE EN TJEKKER

Tjek at vandet stille siver ud når flasken står op – at der bobler små luftbobler op, så vandet kan ryge ud.


8. NED MED FLASKERNE

Stil dine vandflasker ned i vandet i baljen ved siden af potteplanten.

Og tag så afsted – og nyd din ferie i fulde drag. :-)


Nemt, ikk!


Så hvis du er væk i flere uger, så kan du tage mange flasker i. Og planten justerer selv vandmængden – suger den meget, kommer der meget vand ud, suger den lidt, kommer der lidt vand ud af flasken. Så smart...


Så hermed er mit gode tip givet videre til dig. Jeg håber, du kan bruge det til noget.


Pas godt på dig selv – og ikke mindst på dine grønne medskabninger derude. ♥♥♥


SE MERE:

Se metoden udført i videoen ovenover (eller hvis den har svært ved at uploade så kan du ALTERNATIVT SE VIDEOEN HER >>).


PS. Kunne du lide hvad du læste om? Så spred kærligheden ved at dele artiklen med dine venner :-)

Photo by Peter Žagar on Unsplash

Nyhedsbrev


Er du parat til at modtage LOOOVE, gode råd og tips, så tilmeld dig fluks til mit nyhedsbrev.


(PS. Når du skriver dig op får du samtidig foræret min meditation "Det rensende bad i det hellige tempel" :-)